Kvar på Teneriffa

Vi har beslutat oss för att stanna här i Santa Cruz de Tenerife under hösten. En sväng till Las Palmas på Gran Canaria får vänta tills fler seglare är tillbaka till sina båtar och ”ARC-en” är överstånden. Värmeböljorna har avlöst varandra, men vi har ändå gjort lite utflykter.

Kusten vid Almaciga

Kusten vid Almaciga

Taganana på nordsidan är en fin liten ort som vi tidigare har gjort fina vandringar från. Denna gången åkte vi vidare till ändhållplatsen vid Almaciga och gick stigen längs strandkanten åt andra hållet. Taggiga klippor som sköljdes av atlantdyningarna på ena sidan och branta bergsväggar på den andra.

Atlanten ligger på

Atlanten ligger på

Playa de Benijo

Playa de Benijo

Oroligt hav

Oroligt hav

På enstaka ställen sipprade smala vattendrag genom raviner ner mot havet. Där frodades lummig grönska i stark kontrast mot de torra sluttningarna intill. Längs kusten på denna sidan ön är det ofta molnigt eftersom den fuktiga havsvinden fastnar på de höga bergen och kondenseras.

 

Färgrikt litet vattenfall

Färgrikt litet vattenfall

Svarta stränder låg insprängda bland klipporna, populära bland surfare och soldyrkare, men med varningsskyltar för starka strömmar. Vid Playa de Benijo tog vi trapporna upp till en restaurang med härlig utsikt. En stor helstekt firre smakade utmärkt.

Demolerad fisk

Demolerad fisk

Utsikt från restauranten

Utsikt från restauranten

Här i marinan börjar det komma fler båtar, några gör bara ett kort stopp medan andra, liksom vi, parkerar sig för längre tid. Absolut övervägande delen är fransmän. Tyskar, holländare och belgare är här också, men av någon anledning verkar engelsmän och skandinaver ha svårt att hitta hit. Några av de franska seglarna bjöd in till drinkar och snacks på marinans terrass och det utvecklade sig till en jättetrevlig kväll med samtal om allt från seglingserfarenheter till meningen med livet. Eventuella språksvårigheter löste liksom upp sig under kvällen gång.

Kväll på Plaza de España

Kväll på Plaza de España

En av våra favoritrestauranter

En av våra favoritrestauranter

En helg i juli firades minnet av slaget mot engelsmännen 1797. Då försökte Nelson belägra och inta Santa Cruz men besegrades av de spanska styrkorna. På torget mitt i stan spelades slaget upp med tidstypiska uniformer, musköter och kanonsalvor. Stundvis låg krutröken tjock och striden böljade fram och tillbaka, men även denna gång befriades staden och de engelska trupperna fick erkänna sig besegrade.

Slaget om Santa Cruz börjar

Slaget om Santa Cruz börjar

Engelsmännen avancerar

Engelsmännen avancerar

Många fotografer på plats

Många fotografer på plats

Vi har varit på Playa de Los Teresitas, stranden strax norr om Santa Cruz. Även om det är fullt med folk nu under semestertider, så finns det alltid gott om plats på den långa sandstranden.

Playa de las Teresitas

Playa de las Teresitas

Los Cristianos har fått ett besök igen också. Där är det mycket trängre på stränderna eftersom de flesta turister åker till den delen av Teneriffa.

Solnedgång vid Los Cristianos-1

Solnedgång vid Los Cristianos-1

 

Solnedgång vid Los Cristianos

Solnedgång vid Los Cristianos

Solnedgång vid Los Cristianos

Solnedgång vid Los Cristianos

Vi var dock inte där för att bada utan hade avtalat om en tur upp till Teide på natten för att se och fotografera meteorregnet Perseiderna. Det skulle vara bästa natten för detta och tydligen hade fler samma planer, för vid tiotiden på kvällen ringde guiden och sa att turen var inställd, myndigheterna släppte inte in fler bilar i nationalparken. Det kändes väldigt snopet, men det var bara att ta nästa buss hem. En vacker solnedgång och en god middag hade vi i alla fall fått.

Vintergatan - drömskt perspektiv

Vintergatan – drömskt perspektiv

13 comments

  1. Jodå, ett och annat bad blir det – tyvärr ingen strand inom gångavstånd, men det går att ta sig ett dopp i marinan även om det egentligen inte är tillåtet. Vi försöker göra åtminstone en utflykt i veckan, för övrigt mycket läsning, bildbehandling och naturligtvis film och Tv-serier. Kram!

 1. Hej!
  Ända sedan jag läste er artikel i Allers(flera år sedan) om er stundande resa med Pusan, har jag följt er. Jag tittar bara lite då o då och jag tror det var i våras som man inte kunde läsa så mycket om er och då blir man liteskraj, tänkte (bara det inte har hänt er något tråkigt. Nu ikväll var det länge sedan jag kollade, o vad glad jag blev när jag såg att ni levde och har det bra. Jag känner ER INTE men det är JÄTTEROLIGT att följa er resa. Jag har ALDRIG åkt SEGELBÅT och det här är väl det närmaste jag kommer en sånhär upplevelse. Ni skickar så FANTASTISKA BILDER tack för det. Jag önskar er en fortsatt trevlig resa med PUSAN och jag kommer naturligtvis att kolla Pusan lite då och då. Monica Bodinger SKÅNE SVERIGE

  1. Hej, kul att du följer oss…det blir inte så mycket på hemsidan just nu. Däremot lägger vi in en hel del på facebook, fler gånger i veckan.

 2. Det verkar som om ni har varit runt hela Teneriffa snart! Ni har verkligen fångat ett dramatiskt landskap på bild. Ha det bra och kramar från Göteborg och Mölndal!

  1. Jo, vi jobbar på att lära känna dessa öar. Finns verkligen mer än vad man kan tro! Ha det bra och hälsa alla. Kram!

 3. Fotona är njutbara och rena ögongodiset . Vi drar på smilbanden…..vi säger ” nu gör vi en Pusan” då vi ska se en TV-serie :o) Kramar och ha det bara så BÄST!!!

 4. Hej
  Ja själv har jag varit i Värmland…Inte så dramatiskt och verkligen inte så fina klippor och stjärnhimlar som hos er. Kanske borde man börja fotografera när man går i pension. Det är verkligen ett fint sätt att inbjuda omgivningen till delaktighet i alla ens äventyr oavsett om resan går till Teneriffa eller Sunne.
  KRAM

  1. Spelar ju egentligen inte så stor roll var man är, det finns alltid något att upptäcka. Låter bra att du funderar på sysselsättning som pensionär. Man kan även bara vara och njuta av tillvaron. Kram

 5. Hej på er! Vilka fina bilder! Ja vår resa har börjat. Dock var det riktigt dåligt väder förra fredagen med ökande vind och mycket höga vågor mellan Farsund o Egersund. Hela radarfästet brast och den for ner. Som tur var hade vi en padda med position osv. Vi skulle göra 50 timmars service på motorn här på måndagen och fick även en duktig elektriker. Men vissa saker fick beställas så nu tror vi att det ska funka. Är ändå glada att det inte hände mitt i natten. Vi var inne i marinan över helgen och träffade många trevliga seglare. Dock är det tunt i marinorna nu. Vi har denna vecka legat utanför marin butik o verkstad. Mycket trevliga människor här. Hoppas vi snart ska komma iväg snart igen. Håller kontakten. Må så gott. Kram från oss

  1. Hej, jättekul att höra från er. Hur ser detaljerna ut när det gäller era seglingsplaner? Förstår att ni är på väg söderut…hör gärna av er igen och ha en riktigt skön och trevlig segling även om det är sent på säsongen. Vi ligger kvar i Santa Cruz på Teneriffa och trivs mycket bra på ön. I förra veckan var vi över på La Palma, en resa med färja på ca 3-4 timmar…sov över på pensionat och reste runt på ön. Kommer ett inslag om detta på vår hemsida i veckan som kommer. Ha det bra och kram från oss.

   1. Hej igen! Det har nu gått en månad. Ja, vi är just nu i Tobemory. Vi har haft tuffa resor på havet för att ta oss hit. Shetland, Orkneyöarna och nordvästra Scotland, vackert men en konstant motvind. Men vi har det bra. Det är just nu varmare än i Sverige så varför klaga. Det blåser runt 15 sm in ihamnen här. Så lite ryckigt. Men i dag har ca 8 till 10 delfiner simmat och hoppat i hamnen i nästan en timma. Helt otroligt. Man blir lycklig. För vår del så beror det på väder o vind hur i tar oss vidare i höst. Vi kommer inte att gå över mot Frankkrike o Spanien om det fortsätter så här. Då får båten bli kvar så tar vi nya krafter i vår. Men ju längre ner vi kommer så blir vädret bättre och är inte längre ensamma i hamnar och på havet. Alltid något! Vi har golfklubborna med så vi har o göra plus att se oss omkring. Vi har ju aldrig stannat till. Men vi hörs. Kanske tar vi en tur med flyget ner till Kanarieöarna. Ha det så gott. Nu funkar även nätet bättre i hamnen. Har varit u-land i norrut. Kram

    1. Hej, låter bra att ni tar det lugnt…finns ingen anledning att gå mot väder och vind. Här pågår Cornells olika seglingar som numera har sin bas på Teneriffa och då i Santa Cruz. Kul med mycket på gång. Själva funderar vi på nästa steg, men har betalat till den 22 november och därefter får vi se vad vi gör, kanske seglar vi vidare eller också stannar vi kvar ett tag till. Just nu jobbar vi med en del underhåll på båten. Det skulle var kul om vi träffas framöver…har det riktigt bra…Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>