Till Vintergatan och Göteborg

Högplatån vid Teide, på Teneriffa, är en av världens bästa platser för astronomiska observationer. Den höga höjden och klara luften ger utmärkta förutsättningar. Vi följde med en guidad tur från Los Cristianos till Roques de Garcia på 2300 meters höjd och fick en upplevelse utöver det vanliga.

Teide by night

Teide by night

På vägen upp stannade vi lämpligt i solnedgången på västsidan där vi kunde se topparna av de tre västligaste Kanarieöarna höja sig över molnhavet. Den nedgående solens strålar badade omgivningarna i ett underbart ljus och brinnande färger.

På väg upp till Teide

På väg upp till Teide

Teide på avstånd

Teide på avstånd

Framme på observationsplatsen vid de egendomligt formade klipporna, sänkte sig mörkret. En fantastisk stjärnhimmel trädde fram, med vintergatan som ett lysande moln över oss. Mars, Jupiter och Saturnus syntes alla tydligt – andlöst vackert!

Roques de Garcia

Roques de Garcia

Vintergatan

Vintergatan

Vi såg planeterna genom de medhavda teleskopen och guiderna berättade om solsystemet, stjärnbilder och galaxer, inspirerande och kunnigt. Det är ett litet företag som kör dessa exkursioner, kanske inte jätteproffsiga när det gällde kringarrangemang och organisation, men det uppvägdes definitivt av deras engagemang och kunskap om astronomi och astrofotografering. De timmarna under stjärnhimlen blev ett minne för livet.

Jupter syns tydligt

Jupiter syns tydligt

Annars är vi alltså fortfarande kvar i Santa Cruz. Här trivs vi jättebra, staden är trevlig och marinan ligger mitt i stan. Fem minuter över gångbron så är man på centrala torget med massor av affärer och restauranger. I marinan ligger man tryggt på alla sätt, fortfarande ganska glest med båtar så man känner igen de flesta. Hamnen är djup och rymlig så vi har kunna njuta av diverse stora gästande båtar både segelskepp och jättelika motoryachter.

Santa Cruz de Tenerife

Santa Cruz de Tenerife

Danmark på besök  i Santa Cruz de Tenerife

Danmark på besök i Santa Cruz de Tenerife

Stranden norr om Santa Cruz

Stranden norr om Santa Cruz

Vi passade på att ta en tur till Göteborg för att träffa familj och vänner, alltid lika kärt. Det var trettio grader i Göteborg när vi kom dit, det kändes lite som bakvända världen för i Santa Cruz hade det varit rätt kyligt. Förutom trevligt umgänge och lite praktiska ärenden och inköp, njöt vi av symfonikerna i Slottskogen och inspekterade den omdiskuterade fontänen på Götaplatsen.

Nationaldagen i Slottskogen

Nationaldagen i Slottskogen

Solnedgång i Åsa

Solnedgång i Åsa

Hos Mikael och Karin i Åsa

Hos Mikael och Karin i Åsa

Vår gamla hemmahamn

Vår gamla hemmahamn

Tillbaka på Teneriffa hade sommarvärmen anlänt så nu gäller solskydd och skugga, solhatt på och lugn takt på promenaderna. Ibland blåser häftiga byar genom hamnen, att hänga tvätt på fördäck blir ett regelrätt slagsmål med skjortor och lakan. Kvällarna är ljuvliga och allt fler gästande båtar börjar dyka upp, vi njuter av tillvaron.

Hamnen i Santa Cruz

Hamnen i Santa Cruz

 

5 comments

  1. Det måste ha varit fantastiskt att se stjärnhimlen. Härliga foton! När jag var på Teide var det isande kallt. Hur var det nu?
    Kram

    1. Det var inte isande och ingen snö så här på sommaren, men ner mot tio grader, så det var skönt att vi hade tröjor med oss. I havsnivån där vi normalt befinner oss är det 25-30 grader, så det var ovant!

  2. Ohoj! Vilka härliga bilder på stjärnor och berg. Nu är det augusti med möjlighet att se stjärnor här också men hittills bara moln i sikte! Saknade ni era jackor upp i kylan på berget kanske?
    KRAM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>