Karneval och lite till i Santa Cruz

Nu har vi upplevt karnevalen på tre olika platser på Kanarieöarna; Las Palmas på Gran Canaria, San Sebastian på La Gomera och här i Santa Cruz på Teneriffa. De har varit både olika och lika varandra. Upplägget är naturligtvis detsamma och storleken beror på hur stor staden är. Las Palmas och Santa Cruz tävlar med varandra om att ha den största karnevalen, precis som de tävlar om det mesta. Lokalpatriotismen grönskar när man jämför sin egen ö med de andra och allra mest mellan de två stora ”huvudöarna”.

Karneval

Karneval

Eftersom marinan i Santa Cruz ligger så centralt, kände vi oss verkligen mitt i smeten. Allt eftersom startdatumet närmade sig kunde vi följa hur stora scener byggdes upp, ölbodar och mobila matställen poppade upp som svampar ur jorden, restaurangerna gick över till plastglas och provisoriska polis- och sjukvårdsstationer placerades ut. Och massor av bajamajor.

Mat och dryck överallt

Mat och dryck överallt

Mycket folk på stan

Mycket folk på stan

Plaza Candelaria i karnevalbelysning

Plaza Candelaria i karnevalbelysning

Så drog det igång, på tre stora scener alldeles i närheten av marinan, två av dem definitivt inom hörhåll, spelades det nätterna igenom. Inte alla dagar dock, det var rätt skönt faktiskt. På dagarna var det uppträdande av sång- och dansgrupper och processioner och tåg av olika stil och storlek.

Gruppen NiFú-NiFá

Gruppen NiFú-NiFá

Dorada, dorarda, dorada...

Dorada, dorarda, dorada…

Tåget börjar

Tåget börjar

Det största karnevalståget var förstås på tisdagen. Till det hade tusentals turister och andra bussats in från överallt. Hundratals bussar fyllde kajplanen och längs kortegevägen var stolar utplacerade i långa banor. Karnevalsdrottningen kom först, plymer, glitter och färger överallt.

Årets karnevalsdrottning

Årets karnevalsdrottning

Karneval Santa Cruz 2016

Karneval Santa Cruz 2016

Karneval Santa Cruz 2016

Karneval Santa Cruz 2016

Karneval Santa Cruz 2016

Karneval Santa Cruz 2016

Karneval Santa Cruz 2016

Karneval Santa Cruz 2016

De olika grupperna överträffade varandra med fantastiska utstyrslar av de mest osannolika slag. Emellanåt kom diverse ”kändisar”, jag tror vi såg både Fidel Castro, Harpo Marx och Michael Jackson.

Karneval Santa Cruz 2016

Karneval Santa Cruz 2016

Karneval Santa Cruz 2016

Karneval Santa Cruz 2016

Karnevaltåget rullade på medan det mörknade

Karnevaltåget rullade på medan det mörknade

En annan dag hade barnen sitt eget tåg och sardinens begravningsprocession var fylld av präster, nunnor och sorgklädda damer av alla kön. Sista lördagen verkade alla Santa Cruz-bor verkligen festa loss. I princip alla var utklädda, mer eller mindre avancerat, men åtminstone med en neonfärgad peruk eller tyllkjol. Det var så tjockt med folk på gator och torg att man knappt kunde komma fram. Vilken stämning!

Det är aldrig för tidigt att börja

Det är aldrig för tidigt att börja

Barnens karneval

Barnens karneval

Sardinens begravning

Sardinens begravning

Det är underbart att se vilket enormt engagemang alla verkar känna för att fixa dessa festligheter och med vilken energi och organisation allt ordnas. Och när det är slut – vips är allt bortstädat och vardagen tillbaka igen.

Sista karnevalskvällen

Sista karnevalskvällen

Karnevalen är slut

Karnevalen är slut

Fast riktigt vardagligt blev det inte. Gråa moln och kylig vind gjorde att vi plockade fram jeans och tröjor om kvällarna och efter ett par dagar kom ett häftigt oväder med regn, hagel och stora snömängder uppe på höglandet. Många Teneriffa-bor ville upp och titta på snön men vägarna var stängda av säkerhetsskäl. Det regnade nästan oavbrutet i tre dagar, så det var bara att kura i båten. Det enda positiva är väl att riggen blev ordentligt avsköljd.

Oro i luften

Oro i luften

Regn på gång

Regn på gång

Snö i bergen ovanför Santa Cruz

Snö i bergen ovanför Santa Cruz

Men nu är vädret tillbaka till det vanliga, fast kyligt om kvällarna. Många båtar som var här för att se karnevalen, har gett sig av. Det är riktigt tomt i marinan. Vi skall passa på och göra några utflykter. Igår tog vi bussen till Puerto de la Cruz på nordsidan, för lite miljöombyte. Det är ett populärt turistmål, men inte främst för sol och bad, vågor och strömmar gör det inte särskilt lockande att bada i havet. Gammal bebyggelse i stadskärnan, många fina gågator och en avslappnad atmosfär gör det till en trevlig stad att flanera omkring i.

Buss till Puerto de la Cruz

Buss till Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz

 

1 comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>