Segling La Gomera till Teneriffa

Så har vi då äntligen lyckats kasta loss och lämna La Gomera. Det tog sin tid, bland annat på grund av vädret. Efter en tid med 30-gradig värme och svaga vindar, då vår aktivitetsnivå var mycket låg, kom ett lågtryck och parkerade sig. Regnigt och blåsigt och inte lockande att röra på sig. Ett rejält oväder med skyfall drabbade framförallt Gran Canaria med jordskred och blockerade vägar som följd.

Oväder över Teneriffa

Oväder över Teneriffa

La Gomera

La Gomera

Dramatiskt väder över San Sebastian

Dramatiskt väder över San Sebastian

Under den här perioden inträffade också fenomenet ”blodmåne”, fullmånen förmörkas av jorden och får en kuslig rödaktig färg. Som tur var det en kväll med klar himmel så vi kunde följa fenomenet.

Blodmåne

Blodmåne

Aktiviteten i marinan ökade och det blev riktigt fullt vid bryggorna och vi träffade både nya och gamla vänner. Sportfiskare i stora välutrustade motorbåtar och lokala husbehovsfiskare i små öppna traditionella båtar kom in med fångster av olika slag.

Fiskelycka

Fiskelycka

Men så en dag var det dags att ta ajö av San Sebastian och La Gomera, det kändes lite vemodigt men också rätt skönt att komma iväg. Det var ju ingen långsegling vi gav oss ut på och det kändes lagom med en dagsetapp efter att ha legat stilla så länge. Väderprognosen hade utlovat svaga vindar och vi trodde att det skulle bli motorgång när vi närmade oss Teneriffa, men vinden stod sig och vi hade en härlig segling nästan hela vägen fram till San Miguel.

Adios La Gomera

Adios La Gomera

Mot Teneriffa

Mot Teneriffa

Vi passerar Los Cristianos

Vi passerar Los Cristianos

I marinan var det sig likt och vi hamnade på nästan samma plats som för ett år sedan. Här ligger många båtar permanent, så det var flera vi kände igen. Marinan har gott om plats för katamaraner och olika charterföretag utgår härifrån. Busslaster med turister kommer till ubåten, flygplanen går in för landning, restaurangerna erbjuder öl för en euro och english breakfast, solnedgångarna är vackra och över alltihopa vakar Teides topp.

Marina San Miguel

Marina San Miguel

Även här har vi lite tidvatten

Även här har vi lite tidvatten

Solnedgång över golfbanan vid marinan

Solnedgång över golfbanan vid marinan

Flygplan på ingång

Flygplan på ingång

Det blev några vändor till marinakontoret för att få beställt tid för upptagning. Planeringen var väl inte den bästa och kommunikationen mellan kontoret och kranskötarna lite si och så. En gigantisk katamaran hade lyfts av två jättelika mobilkranar strax innan och tog upp nästan halva varvsområdet. Men när det väl var dags för lyft var det inga problem, trevliga killar som lyfte oss proffsigt och stöttade båten så stabilt som vi någonsin varit med om.

Båten på väg upp

Båten på väg upp

Högtryckstvätt

Högtryckstvätt

Sedan var det bara att hugga i med slipning och målning av botten, rengöring av propeller, genomgång av genomföringar och putsning och vaxning av skrovsidorna.

Upp tidigt för att arbeta på båten

Upp tidigt för att arbeta på båten

Det var förvånansvärt lite beväxtning på skrovet efter 17 månader i sjön då vi mest legat stilla. Säkert bra färg, men ultraljudet ”Sonic Shield ultrasonic antifouling” har nog gjort nytta också. Vi installerade det förra sommaren, förhoppningsvis kan det innebära att vi kan bottenmåla mera sällan.

Inte mycket beväxtning på båten

Inte mycket beväxtning på båten

Sonic Shield ultrasonic antifouling

Sonic Shield ultrasonic antifouling

Efter två nätter på land var det skönt att komma i sjön igen

Sjösättning (observera jättekatamaranen)

Sjösättning (observera jättekatamaranen)

Nymålad och fin

Nymålad och fin

Vi fick en plats längre in i marinan och kunde njuta av att slappna av i sittbrunnen, rejält trötta och möra efter ett par intensiva arbetsdagar. Det är naturligtvis mer att göra, listan på båtjobb tar ju aldrig slut och nu när vi är igång gäller det att passa på. Men vi vill också göra lite utflykter på Teneriffa, så vi blir kvar ett tag innan det är dags för längre seglingar.

I sjön igen

I sjön igen

 

4 comments

 1. Hej
  Nu faller novembermörkret tidigt här och är det regnigt som idag så är det mörkt vid 15.30-tiden. Idag är det i alla fall äntligen fredag. Håller ni överhuvudtaget reda på tiden? Det behövs väl knappast. Men ”rum” får ni förstås hålla reda på så att ni vet var ni är. Bra med vackra fotobevis ändå för oss som är hemma i mörkret så att vi vet var ni är! Ni ser ut att ha det gott även om ni fick slita lite i samband med båtlyftet och arbetet efter.
  KRAM

  1. Hej och tack!
   Självklart kommer vi ihåg er. Önskar er en riktigt god fortsättning och hoppas vi möts de 7 haven.

   Hälsar
   Bjarne & Elsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>