Solförmörkelse och snö på Teide

Vi hade tur den dagen det var partiell solförmörkelse. Först såg det ut som om moln och regn skulle göra det omöjligt att få se något. Men när vi stod på piren skingrades de tjocka molnen och bara en tunn molnslöja återstod och gjorde det möjligt att se den delvis skymda solskivan.

Solen skyms av moln och regn

Solen skyms av moln och regn

"but the sun is eclipsed of the moon"

”but the sun is eclipsed of the moon”

Förr eller senare kommer vi iväg, skrev vi senast. Nu har vi bestämt att det blir senare. Vädret har påverkat, än blåser det för mycket och än för lite. Men även humöret och känslan spelar in. När vi hade varit flitiga och bunkrat bränsle, konserver och annan mat och egentligen var redo att ge oss av, infann sig inte den rätta känslan av att vara färdiga med den här ögruppen. Så nu är planerna justerade. Vi stannar på Kanarieöarna tills i höst och går till Kap Verde och över Atlanten då i stället. Då hinner vi både besöka fler platser här och ta en tur hem till Göteborg.

Playa de Cueva

Playa de Cueva

Playa de Cueva

Playa de Cueva

Playa de Cueva

Playa de Cueva

Det har fortsatt varit ganska ostadigt väder. Molnigt och blåsigt med lite regn som ger snö på Teide och kyliga kvällar. Men också dagar med strålande sol och värme så det har blivit några dagar på i den svarta sanden på stranden och ett och annat bad.

Playa de Cueva 19 grader

Playa de Cueva 19 grader?

Vi har gjort några vandringar i omgivningarna av San Sebastian. Söderut går en vandringsled längs kustbergen. Upp och ned i raviner och över bergkammar slingrar sig stigen. Övergivna terrassodlingar klättrar längs branterna och man kan inte annat än beundra det oerhörda arbete det måste ha varit att bygga alla dessa murar en gång i tiden.

Vandringen börjar i San Sebastian

Vandringen börjar i San Sebastian

Stigen slingrar sig längs ravinen

Stigen slingrar sig längs ravinen

Växligheten spirar

Växligheten spirar

Ödlorna solar sig

Ödlorna solar sig

Playa de la Guancha

Playa de la Guancha

Norrut från staden, när man har pustat ut efter att ha gått upp backen till paradoren, är det mer bebyggelse. Här är fler odlingar i bruk, men en militärbas som verkade övergiven och ett stort ofärdigt turist-resortbygge gjorde att det ändå kändes lite tomt och halvtrist. Men landskapet och kusten var lika vackra som vanligt.

Faro de San Cristóbal

Faro de San Cristóbal

Odlingar

Odlingar

Nyplöjt

Nyplöjt

Roque Bermejo

Roque Bermejo

På väg ned mot San Sebastian

På väg ned mot San Sebastian

Vi känner oss nu riktigt inbodda vid vår brygga. Båtgrannar har växlat och just nu är det ganska glest i hela marinan. Det är nästan bara charterbåtar och de som håller seglarkurser som kommer och går. Men vid vår brygga är vi ett tappert gäng långseglare som ligger kvar, flera var här när vi kom och några är i det närmaste bofasta. Det känns alltid trevligt när man har varit så länge på ett ställe att man börjar bli igenkänd på supermercadon och har hittat sina stamställen.

San Sebastian

San Sebastian

Färjorna på plats

Färjorna på plats

Vi kan nästan färjornas tider utantill och hejar på gubbarna som går ut med sina små öppna fiskebåtar för att dra upp en middagsfisk. Kryssningsfartyg kommer någon gång i veckan och då fylls staden med turister. Särskilt när jättestora Mein Schiff 3 är inne är det nästan fullt överallt. Man förstår att det har stor betydelse för öns ekonomi. Men så småningom skall det bli roligt att komma till något nytt. La Palma är nästa ö som väntar, efter våra nuvarande planer.

Mein Schiff 3 vid kaj

Mein Schiff 3 vid kaj

Accelerationszonen mellan La Gomera och Teneriffa

Accelerationszonen mellan La Gomera och Teneriffa

Efter regnvädret i helgen hade Teide fått ett vackert snötäcke långt ner längs sidorna. Utsikten mot Teneriffas höga bergstopp slutar aldrig att fascinera, växlar i både synlighet och utseende efter vädret.

Snö på Teide

Snö på Teide

 

9 comments

 1. Fantastisk bild på solförmörkelsen! Nu när det är så mycket snö på Teide är det väl omöjligt att åka upp dit?
  Ha det gott i värmen och hälsningar från mig och ett iskallt regn. Nr2

  1. Ja, nu kan man nog inte åka upp på Teide. Svårt att tänka sig att vi vandrade där i ett solstekt ökenlandskap i september. Men nu nöjer vi oss med den fantastiska utsikten mot Teide från La Gomera.

 2. Hej
  Fantastiskt foto på solförmörkelsen. Blev det helt mörkt? Tystnade fåglarna? Idag är det den 30 mars så jag hoppas att ni firar åtminstone lite?
  KRAM

  1. Nej, inte helt mörkt, förmörkelsen var ungefär 30% här och det var mulet, så det var svårt att bedöma vad som påverkade ljusförhållandena. Men nog tyckte jag att fåglarna var lite tystare än vanligt. Molnigheten var nog det som gjorde att vi kunde se så bra och ta foton. Men idag är det strålande sol och vi har varit en stund på stranden, bränt fötterna i den svarta sanden och jag fick mig ett dopp. Bra födelsedag! Kram

 3. Hejsan!
  Blir sjukt resfebrig av er blogg, härliga bilder på solförmörkelsen. Önskar er allt det bästa och tack för att ni delar med er av upplevelserna.
  Tjing!
  Roy

  1. Hej, kul att höra från dig. Alltid jätteroligt med kommentarer som ger oss feedback…så fortsätt. Vi åker hem några veckor i mitten av Maj, men det kanske Tom har nämnt. Ha det bra och hälsa från oss.

 4. Hej pa er ! Delta sands fran Pat ( Watts ) IPod i Marina Porto Santos. Pat och jag
  har seglat fran Lagos och fort stater till Las Palmas via Madeira. Pat kommer stanna
  pa kanarieoarna over so marten och kanske langre. Jag kommer flyga hem fran
  Las Palmas. Regards Pat och halsningar Rune

  1. Hej, jättekul att höra från dig. Vi är fortfarande på La Gomera och planerar segla över till Teneriffa för att senare ta oss över till sydsidan på Gran Canaria. Kanske till hamnen Mogan. När planerar ni att vara i Las Palmas? Hälsa till Pat från oss.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>