Karneval på La Gomera

Busslinje 3 går söderut, den tog oss till Playa de Santiago med golfbana, svart strand och ankringsvikar i närheten. Fint litet samhälle med några större hotell men mest småskaligt. Som vanligt omringat av höga klippor och vägen dit svindlande och vacker.

Slingrande vägar

Slingrande vägar

Ankringsvik vid Santiago

Ankringsvik vid Santiago

Playa de Santiago

Playa de Santiago

Livet i San Sebastian går sin gilla gång och festligheterna avlöser varandra. Man behövde inte vara orolig för att bli uttråkad mellan julfirandet och karnevalen, för däremellan kommer firandet av San Sebastian, stadens skyddshelgon. Vackra folkdräkter, dans och musik i flera dagar och stort fyrverkeri som avslutning.

Firande av skyddshelgonet San Sebastian

Firande av skyddshelgonet San Sebastian

Musiker överallt

Musiker överallt

Vackra folkdräkter

Vackra folkdräkter

En del båtar som också legat här över jul och nyår lämnade i slutet av januari. Vi tänkte oss också komma iväg så småningom och var på marinakontoret för att betala en vecka till för de sista förberedelserna. ”Då kan ni väl inte gå, det är ju karneval!” sa de då. Och det kunde vi ju inte heller.

Karneval är igång

Karneval är igång

Karnevalsveckan var fylld av fest och upptåg. De olika grupperna hade sina utsmyckade vagnar parkerade runt torget. Där hade man sina ”hemmabaser” med mat, dryck och egen musikanläggning. Ibland blev det lite mycket med musik från två-tre olika ställen förutom från torgets scen, allt med rejäl volym och naturligtvis olika låtar.

Puss

Puss

Karnevalsvagnar kantar torget

Karnevalsvagnar kantar torget

En av flera trumgrupper

En av flera trumgrupper

Karnevalståget var naturligtvis mindre än de i Las Palmas och Santa Cruz, men minst lika entusiastiskt och många dräkter otroligt avancerade och välgjorda. Deltagarna var förstås i alla åldrar, det är tydligt att detta är en fest för hela familjen.

Många barn i tåget

Många barn i tåget

Fantastiska dräkter

Fantastiska dräkter

Alla åldrar deltar

Alla åldrar deltar

Årets tema "tusen och en natt"

Årets tema ”tusen och en natt”

Även vikingar var med

Även vikingar var med

UFO

UFO

Sardinen begravdes sedvanligt och ett jättefyrverkeri sköts upp över stranden. Men riktigt slut var det inte, för dagen efter var det musik på torget från tidig eftermiddag till långt in på natten. Det var allt från disco till salsa, och hördes lika bra i båten som uppe vid scenen. Det är väl synd att säga, men det är nästan lite skönt att vardagen är tillbaka.

Dansen kommer igång....

Dansen kommer igång….

..och fortsätter hela natten

..och fortsätter hela natten

Det enda man kunde klaga på var vädret. Ovanligt kallt och mycket blåsigt. Det kan alltid komma fallvindar från bergen omkring, men nu har det varit häftiga byar nästan utan uppehåll av och till i flera veckor. Båtarna gungar och kränger vid bryggorna och det visslar och viner i riggarna.

Blåsigt

Blåsigt

En båt som gav sig av fick masthaveri strax utanför hamnen och linkade tillbaka med riggen hängande i trasor. Sista biten fick de hjälp av sjöräddningen som tog omhand en skadad besättningsman och bogserade in båten till kaj. Det såg verkligen inte roligt ut. De flesta ligger också kvar, det är bara charterbåtar som ger si ut, de har väl tider att passa.

Rigghaveri

Rigghaveri

Hamninloppet

Hamninloppet

charterbåt i tidsnöd?

charterbåt i tidsnöd?

Fenómenos costeros

Fenómenos costeros

Inte verkar vädret ändra sig heller, spanska vädertjänsten har orange varning (ett steg över gul, som är lägsta nivån) för vind och vågor för de närmsta dagarna, så vi tänker inte flytta på oss. Som kanske har framgått trivs vi ju bra här och det gör oss inget att stanna ett tag till. Förr eller senare kommer vi iväg.

Härliga moln över La Gomera

Härliga moln över La Gomera

 

1 comment

  1. Härligt färgsprakande foton ni bjuder på. Nä…ta det lugt.. Det bästa med att vara längeseglare är att man har tid att invänta bra vindar????

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>