Teneriffa till La Gomera

Vi lämnade marina San Miguel en klar dag och seglade längs kusten med god sikt upp mot Teides topp. Vinden gav oss bra fart mot La Gomera.

Skön segling längs Teneriffas sydkust

Skön segling längs Teneriffas sydkust

Klar sikt mot Teide

Klar sikt mot Teide

Vi trivdes bra i San Miguel trots den turistiga inramningen, det var alltid liv och rörelse i marinan. Nästan varje kväll tränade några killar med sina radiostyrda modellbåtar bland bojarna i hamninloppet. Kul att se.

Modellbåtarna kappseglar

Modellbåtarna kappseglar

Efter några timmars segling kom vi i vindlä av Teneriffa och det fick bli motorsegling resten av vägen. Sjön la sig däremot inte lika fort och i den kraftiga strömmen utanför San Sebastians hamn var det ganska obekvämt. I accelerationszonen ökade vinden till kulingstyrka och med en bit av focken utrullad blev det stabilare gång och god fart. Så fort vi rundat piren lugnade det sig och vi tuffade den bojade rännan in till marinan, där en marinero mötte med jolle och anvisade plats.

Adios Tenerife

Adios Tenerife

Hamnen i San Sebastian de La Gomera

Hamnen i San Sebastian de La Gomera

Marina La Gomera

Marina La Gomera

Vid den långa piren ligger färjor och kryssningsfartyg, i marinan ligger båtar från olika länder och inhemska små fiskebåtar av traditionell typ. Höga klippor och gröna berg ramar in bukten med svarta stränder på bägge sidor. Stadens torg ligger omedelbart i anslutning till marinan, det är nära till allt i den mysiga lilla staden. Massturismen lyser med sin frånvaro.

San Sebastian de La Gomera

San Sebastian de La Gomera

La Gomeras gröna berg

La Gomeras gröna berg

San Sebastian har ca 7000 invånare (hela ön ca 26 000) och har anor från 1400-talet. Det var härifrån Christoffer Columbus avseglade för att ”upptäcka” Amerika. Visserligen tycks nästan varje spansk och portugisisk hamnstad med självaktning ha ett hus där Columbus har bott, eller ätit middag eller haft en älskarinna, men detta skall verkligen vara hans sista hamn på denna sidan av Atlanten. I stan finns flera gamla byggnader kvar, låga enkla hus med tegeltak och putsade väggar. Kyrkan har bränts ner och byggts upp i flera omgångar sedan den tiden men vissa ursprungliga bitar finns kvar.

Inglesia Nostra Senõra de la Asunción

Inglesia Nostra Senõra de la Asunción

Torget

Torget

Smala gränder

Smala gränder

Stadens huvudgata

Stadens huvudgata

Fest på torget

Fest på torget

Det är verkligen trivsamt här, vi har redan skaffat oss lite rutiner; att sitta en stund på någon av de olika barer och restauranger som vi hittat med bra wifi, klättra upp för trapporna till utkiksplatsen ovanför marinan, ta en kvällspromenad längs kajen och titta på fiskarna som slåss om ikastat bröd eller gå genom tunneln till stranden intill och se om Teide visar sig eller inte.

Mycket fisk i marinan

Mycket fisk i marinan

Teide

Teide

Färjan till Teneriffa lägger ut

Färjan till Teneriffa lägger ut

Det är sol och blå himmel, lite regn och moln över bergstopparna, någon vindby och ryck i förtöjningarna, vädret har varit lite ostadigt ett tag. Men vi har hur som helst bestämt att stanna här över jul och nyår, så vi har inga bekymmer och ser fram emot att utforska ön mer.

Dessutom finns det naturligtvis en del att göra på båten. Våra endast ett och ett halvt år gamla gel-batterier har visats sig vara dåliga. De har redan nu börjat tappa spänning ganska fort. Här finns ju inte så mycket marin service, men vi hoppas kunna få tag på batterier av något slag.

7 comments

 1. Hej hej! Roligt att läsa :) Staden ser väldigt mysig ut. Hoppas att ni får lite julstämning där också! Pontus hälsar. Kram

  1. Jo nog ska vi få till lite julstämning, i stan ökar julbelysningen dag för dag och vi har satt upp vår egen i sittbrunnen. Kram.

 2. La Gomera verkar mysig och grönare än Teneriffa. Jag åker till Teneriffa med min
  vän sjukgymnasten i februari. Efter Gran Canaria fick jag blodad tand på Kanarieöarna, så jag förstår verkligen att ni har det bra.
  Kram

  1. Ja, vi tycker mycket om Kanarieöarna. Varje ö har sin egen karaktär. Teneriffa i februari låter jättebra. Norra delen av ön, Anaga, är svindlande vacker, grön och brant med fina vandringar. Men Teide och höglandet där får ni inte missa, vart på Teneriffa ska ni? Från Santa Cruz är det lätt att ta buss till öns olika delar. Kram.

 3. Som alltid har ni förmågan att se till att trivas och njuta av omgivningarna. Fotona är som vanligt superfina!! Saknar er. Vi flyger ”hem” till Jaya 28/12.

  1. Synd att ni inte gjorde ett besök på ön, trevlig liten stad. Nu under julen är det musik på torget varje kväll och faktiskt känns det som lite jul. Hur ser era planer ut, är det Las Palmas som gäller? Kram

 4. Hej, ser ut som om ni har det mycket bra ! Här bara regnar det och blåser, ingen julstämmning precis. Önskar er en God Jul och ett Gott Nytt År !!

  Hälsningar,
  Göran och Chatrin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>