Färd med U-båt och snö på Teide

Vi ligger kvar i marina San Miguel på Teneriffa. Vädret har varit lite ostadigt med regn och blåst, inget ovanligt vid den här årstiden. Det var så pass blåsigt att årets ARC-start sköts upp ett dygn. Men detta väder medför också att när Teides majestätiska hjässa stiger fram ur molnen är den täckt av snö. En vacker och märklig syn!

Snö på Teide

Snö på Teide

Så här kan det också se ut-

Så här kan det också se ut-

En dag tog vi en tur med den lilla ubåten, som är en stor turistattraktion i marinan. Den tar ca 40 passagerare och man ser utmärkt genom stora runda ventiler längs sidorna. Turen tar 50 minuter och ubåten går ned till 30 meters djup medan den följer pirens yttersida och passerar fiskebåtsvrak och undervattensklippor.

 

U-båt på väg

U-båt på väg

Passagerare på plats

Passagerare på plats

Trumpetfisk med flera

Trumpetfisk med flera

Det myllrar av fisk, vi blev förvånade att det var en sådan mängd. Täta stim avlöstes av konstiga trumpetfiskar, barracudor och stora rockor. Man hade gott om tid att beundra alla dessa kända och okända havsinnevånare, som guiderna berättade om. Alla färger utom blått och grönt försvinner på det här djupet. Ubåten parkerade en stund på botten innan det var dags att återvända in i marinan och upp till ytan.

Stingrocka

Stingrocka

Ubåten, som är byggd i Finland, är eldriven, vid varje tur är en följebåt med dykare med , man lägger stor vikt vid säkerhetstänkandet. Som alla sådana här specialaktiviteter är det inte helt billigt, men väl värt priset tyckte vi.

Mycket fisk

Mycket fisk

Ännu större stingrocka

Ännu större stingrocka

Styrhytten

Styrhytten

Vi har utforskat omgivningarna till fots också. Ett par gånger har vi tagit en 45 minuters promenad rakt inåt land under inflygningen till Teneriffas södra flygplats, förbi stora golfbanor och lägenhetshotell till Las Chafiras. Det är ett tämligen trist område med stormarknader och småindustri. Här kan man nog få tag på det mesta och det finns välsorterade supermercados, men som sådana här ställen överallt är det helt inriktat på att man kommer med bil.

Flyg på ingång

Flyg på ingång

Trevliga vandringar kan man emellertid göra längs kusten. Åt båda håll från marinan finns strandpromenader och stigar. Mot väster kommer man snart bort från mer bebyggda områden och ut på kustklipporna. Vågorna sprutar skum i klippskrevorna och här och där finns små steniga stränder.

Montaña Amarilla

Montaña Amarilla

Stigen går nära kusten

Stigen går nära kusten

Växtligheten består mest av kaktusar och andra torrtåliga, tjockbladiga buskar. Som vanligt är det vulkaniska ursprunget tydligt, marken är stenig och färgerna växlar mellan, svart, rött och gult.

 

Torrt men ändå grönt

Torrt men ändå grönt

Det mesta är taggigt

Det mesta är taggigt

Ju längre västerut vi kom desto mer närmade vi oss Montaña Amarilla (Gula berget), en gammal krater vars yttersida störtar brant ner i havet. Uppe på kraterkanten hade vi en härlig utsikt över kusten, havet och samhället nedanför; Las Galletas. Där finns också en marina, men mindre och inte så skyddad som San Miguel.

Montaña Amarillias havssida

Montaña Amarillias havssida

Kommer upp på kraterkanten...

Kommer upp på kraterkanten…

..och går runt

..och går runt

Vandrar man österut har man i stället Montaña Roja (Röda berget) framför ögonen. Vi tog oss inte hela vägen dit, utan stannade i Los Abrigos. Det är en kortare vandring som mest går på den välskötta, stenlagda strandpromenaden längs hotellområdena. Hela vägen har man kustens klippor intill och utsikt över havet. På stranden närmare Los Abrigos rullar stenarna under fötterna.

Strandpromenaden

Strandpromenaden

Strand vid Los Abrigos

Strand vid Los Abrigos

Mycket sten finns det

Mycket sten finns det

Los Abrigos är ett mysigt litet fiskesamhälle med en liten aktiv fiskeflotta innanför den korta vågbrytaren. Restaurangerna trängs längs kajen, fisk är naturligtvis specialiteten. Lite turistigt kanske, men slingrande smågator, ursprunglig äldre bebyggelse som inte präglas av stora turistanläggningar, ger en genuin känsla. Riktigt mysigt, vi avnjöt en god fisklunch på en av restaurangerna, där fiskebåtarna guppade vid sina bojar strax utanför.

 

Los Abrigos

Los Abrigos

Fiskehamnen i Los Abrigos

Fiskehamnen i Los Abrigos

God lunch i mysig miljö

God lunch i mysig miljö

Hemåt

Hemåt

I själva marinan är det också trevligt. Alltid roligt att se vad det kommer för båtar. Det är inte alltid den vanligaste typen. Finska Helena och tjeckiska La Grace hör till de större märkvärdigheterna. Minst lika märkvärdig men betydligt mindre är Blimka, som svenska Charlotta skall ro över Atlanten till St Lucia!

Finska Helena och Tjeckiska La Grace

Finska Helena och Tjeckiska La Grace

Charlotta ska ro över Atlanten

Charlotta ska ro över Atlanten

Men det är inte dags för avfärd än, för de närmsta dagarna kommer det ett blåsväder igen. Det märks på att flera mindre fiskebåtar bland annat från Los Abrigos, kommer in i marinan för att söka skydd. Vi avvaktar också lite innan vi går över till La Gomera, kanske nästa vecka.

Sämre väder på väg

Sämre väder på väg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9 comments

  1. Hej, det är lite olika hur lätt det är att hitta vandringsleder, bäst med någon guidebok. Vi köpte en liten, som varit bra, kommer tyvärr inte ihåg namnet. Men det kan nog vara bra att köpa en hemma, för det var inte helt lätt att hitta här.Det är väldigt olika karaktär på landskapet på olika delar av ön, väl värt att åka runt, busstrafiken funkar bra. Kram.

 1. Hej Elsa och Bjarne,
  Roligt att se fina bilder, det ser härligt ut att kunna promenera runt sådär.
  Hoppas att ovädret inte besvärar er alltför mycket, det står i GP att det blåst och regnat en del.
  Här hemma håller det sakta på att bli kallt, idag är det nog bara ett par grader och grått och lite rå luft.
  Ha det bra!
  Hälsar Gunilla och Mats

  1. Hej, det har varit rejält blåsigt några dagar, men vi ligger bra i marinan (San Miguel). Var över på öns västra sida igår där vågorna gick höga. Planerar lägga in några bilder på Facebook imorgon, men det kommer även på hemsidan så småningom. Tanken är segla vidare mot La Gomera, kanske i veckan som kommer. Ha det bra!

  1. Hej, det har varit riktig blåsigt (stormbyar), men vi ligger bra i marinan och er båt ligger mycket bra. Kan vara skönt att höra. Ha det bra!

 2. Fina bilder! Jag har varit ett år på Teneriffa men det är länge sen nu. Fick tipset om hemsidan från din -Elsa- syster Anna. Det är vi som reser ihop ibland. Kanske blir det Teneriffa i februari? Om ni kommer till La Gomera hoppas jag att ni skall tycka om ön lika mycket som jag gör. Fina vandringar om än jobbiga! Men vackert. Kanske träffas vi på någon kanarieö nästa år. Varma hälsningar Kerstin

  1. Hej Kerstin, kul att höra från dig. Vi har inte gjort någon vandring än här på La Gomera än, men trivs jättebra i San Sebastian och planerar vandringar framöver. Fortsätt gärna att följa våra färder, efter Kanarieöarna blir det Kap Verde.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>